On birinci aydaki bebeğinizin gelişimi için yazdığımız 11 aylık bebek gelişimi başlıklı makalemizde neler bulacaksınız?
Bu yazımızda, annelerin aklına takılan 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek aktiviteleri ve 11 aylık bebek gelişimi tablosu gibi sık sık sorulan sorulara cevap vermiş olduk.
11 Aylık Bebek Gelişiminde Bilinmesi Gerekenler
11 aylıkken bebeğiniz neredeyse yürümeye başlayan çocuk olacak ve hızla olgunlaşacak. Muhtemelen evinizde ne kadar hızlı hareket edebildiklerine ve ne kadar bağımsız hale geldiklerine sizler de şaşıracaksınız.
Bebeğinizin duyuları son birkaç aydır olgunlaşacak ve artık hem yakın hem de uzaktaki nesneleri iyi görebilecekler . Hızlı hareket eden nesnelere odaklanabilirler, el-göz koordinasyonu gelişmiş olduğu için bir oyuncağı görebilir ve onu almak için hareket edebilirler.
11 aylık bebeklerin Tat ve koku alma duyuları da gelişiyor. Şimdiye kadar farklı yiyecekler için tercihleri olacak ve dışarıda çiçek koklamanın tadını çıkaracaklar.
11 Aylık Bebek Neler Yapabilir



11 aylık bebeğinizin koordinasyonu geliştikçe, çoğu öğünde kendilerini parmaklarıyla beslemeye başlayacaklardır. Bazı 11 aylık çocuklar bir bardağı alıp kendileri içebilirler, ancak bazı bebekler için bu birkaç ay daha sürebilir.
İletişim becerileri çok hızlı gelişecek ve kelimelere benzeyen birçok ses duyacaksınız. İşaret ederek, başını sallayarak, homurdanarak başka şekillerde iletişim kuruyor olacaklar. Ayrıca basit talimatları anlayacaklar ve onları giydirirken işbirliği yapacaklar. Şimdi tehlikeli olan şeylere ‘hayır’ diyerek sınırlar koymaya başlama zamanı.
Fiziksel olarak, kendilerini yukarı çekiyor ve hareket etmek için mobilyayı kullanıyor olabilirler. Bazı bebekler şimdiye kadar kendi başlarına durabilecek ve ilk adımlarını atabilecekler , ancak yine de muhtemelen emeklemeyi tercih edecekler.
Bebeğinizin Gelişmesine Yardımcı olun



Mümkün olduğunca bebeğinizle konuşmaya devam edin. Onlarla ne kadar çok konuşursanız o kadar iyi. Onların ‘baba’ ve ‘anne’ gibi seslerini anladığınızı bilmelerini sağlayın. Onlara okuyarak ve şarkı söyleyerek hayal güçlerini geliştirmelerine katkı sağlayabilirsiniz.
11 aylık bebeklerle oynamak çok eğlencelidir. Onları dışarı çıkarın, blokları ve etkileşimli oyuncakları kullanın ve yaratıcılıklarını resim yaparak teşvik edin – ancak birçok karışıklığa hazırlıklı olun!
11 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu
11 aylık kız bebek boyu yaklaşık 73-74 cm iken kilosu da ortalama 8600-8700 gramdır. 11 aylık erkek bebek boyu yaklaşık 75-76 cm iken kilosu da 9500 gram civarındadır.
11 Aylık Bebek Aktiviteleri



Dans Etmek
Bebeğinizin karşısında güzel bir müziği sesini çok açmadan dinlemeye başlayıp ve ritmik hareketlerle dans ederseniz, bu durum onun ilgisini çekecek ve sizin yaptığınız hareketleri taklit etmeye başlayacaktır. 11 aylık bebeğinizin gelişimi için güzel bir aktivitedir.
Boyama Yapmak
Her insanın özellikle de bebeklerin dikkatini farklı renkler çekmektedir. ilk etapta farklı bir şekilde yaklaşım sergileyecek daha sonra ise dikkatini çektiği için ona ulaşmaya ve dokunmaya çalışacaktır. bu da onun motor becerisini geliştirecektir.
Babaanne bastonu
Baba anne bastonunu yatay bir şekilde tutup bebeğinizin ona tutunmasını sağlayın, daha sonra ise yavaş yavaş ona yürüme alıştırması yaptırarak bacak kaslarının gelişmesini sağlayabilirsiniz.
Hareketli küçük objeler
Bebeğiniz karın üstü uzanırken 1 metre kadar uzaklıkta karşısında oturun ve elinizdeki küçük objeyi hareket ettirmeye başlayın dikkatini çekeceği için size doğru sürünmeye, emeklemeye başlayacak bu durum da onun kol ve sırt kaslarını geliştirecektir.
Bebek gelişimsel kilometre taşları



Gelişimsel başarılara ‘kilometre taşları’ denir. Büyüme ve gelişme kilometre taşları, bebekleinizin beden gelişimini izlemek için yararlı bir kılavuzdur .
Gelişimsel kilometre taşları, atıfta bulundukları vücut bölümlerine göre başlıklar altında gruplandırılır:
- Büyük vücut hareketleri (kaba motor becerileri), büyük kasların koordinasyonunu ve kontrolünü ve yürüme, oturma ve koşma gibi becerileri içerir.
- Küçük vücut hareketleri (ince motor becerileri), küçük kasların koordinasyonunu ve kontrolünü ve bir çıngırak tutmak ve kırıntıları toplamak gibi becerileri içerir.
- Vizyon , yakın ve uzağı görme ve ne gördüğünüzü anlama yeteneğidir.
- İşitme , sesleri duyma, dinleme ve anlama yeteneğidir.
- Konuşma ve dil , kelimeleri oluşturan sesleri çıkarma ve anlama yeteneğidir.
Sosyal davranış ve anlayış , başkalarıyla öğrenme ve etkileşim kurma yeteneğidir. Oyun oynama, iletişim kurma ve bağlantı kurma becerilerini içerir.
Gelişimsel gecikme
Bazı bebeklerin gelişimlerinde gecikmeler olur, ancak bu gecikmelerin kısa vadeli mi yoksa kalıcı mı olduğunu tahmin etmek zordur. Kalıcı gecikmeler çok sık olmaz.
Erken doğum veya beyin gelişimini etkileyen diğer hastalıklar ve yaralanmalar, gelişimsel gecikmelere neden olabilecek şeylerden bazılarıdır.
Bebeklerin gelişimi çevreleri nedeniyle de zarar görebilir. Örneğin, bebeklerin etrafındakilerle sıcak, duyarlı ve güvenilir ilişkileri yoksa veya ebeveynleri alkol ve diğer uyuşturucuları kötüye kullanırsa veya aile içi şiddete karışırsa bebek gelişimi etkilenebilir.
Kaynak: https://raisingchildren.net.au/newborns/development/understanding-development/baby-development